Natuuronderwijs

Over de natuurlessen zelf en de ontwikkeling hiervan inhoudelijk op school, is genoeg te doen. Met de groepen hebben we ons gebogen over onderwerpen als: recycling en plastic in de natuur, de opbouw van bomen, hoe ze groeien en waar ze uit bestaan. En ook een stilte wandeling (zie foto) en speuren naar dieren met kennisquiz, hoe dieren leven zonder huis met W.C. en keuken. Maar ook onderzoeken d.m.v. een experiment om zelf te zien hoe iets groeit onder de grond. Er staat natuurlijk nog veel meer voor de komende tijd op de planning maar dat komt dan weer de volgende keer.

En samen met Meneer Martijn buigen we ons over de ontwikkeling van lessen en een doorgaande lijn en hoe we dat steeds beter en steviger op school neer kunnen zetten. Dat betekent overleg met elkaar en Meneer Roberto. Inhoudelijk afstemmen wat in ons onderwijs noodzaak is voor iedereen (Kinderen en docententeam) met een waardevolle inhoud en overdracht als resultaat. En dan moet je ook nog rekening houden met de seizoenen. Die laatste laat zich niet raden….

Het Biolab op woensdagmiddag is gestart en de 2e ronde uitnodiging komt er begin februari aan. Nogmaals; de kinderen die zich al hadden opgegeven voor ronde 1 zijn als eerste aan de beurt om dan mee te doen. Maar geef je wel op voor de 2e ronde om dit te bevestigen dat je wil en kan!! Zit je er uiteindelijk niet bij? dan kan je mee naar ronde 3 als je wilt. Let op de brief die dan in de klassen 3, 4 en 5 uitgedeeld wordt.

En de groene hut naast het buitenlokaal heet een wilgentenentunnel, daar is steeds minder van over. Op 13 februari komt een expert om dit aan te pakken, samen met kinderen die zich opgeven via hun juf of meester. Die kunnen dan helpen hier weer een mooie tunnel van te maken. Maar dit heeft ook daarna nog heel wat zorg nodig. Ná het plaatsen, wat heel veel handwerk is, moeten we rustig met dit stuk natuur omgaan. De wilgen moeten wortelen in de grond en dat betekent niet er aan trekken of ruig mee omgaan. Veel water geven en goed voor zorgen zodat deze goed kunnen groeien en sterk worden. Dan hebben we hier het langst plezier van.

6 februari kom ik even op school met enkele bezoekers uit Litouwen. Zij reizen Europa af om te zien en ervaren hoe natuurkinderopvang en groenonderwijs zich ontwikkelt. Gezien ik hierbij betrokken ben probeer ik hen een blik te geven op de stand van zaken in ons land. Daarbij wil ik Basisschool Wandelbos natuurlijk niet overslaan.

In het natuurlokaal staan 2 vitrines hiervan heb ik onlangs weer de inhoud veranderd. Er moeten nog bordjes bij maar ik kan u alvast laten weten wat je daar kunt vinden. Voel je vrij om eens binnen te lopen en te kijken naar: Diverse schedels; damhert, edelhert, schaap, geit en van een vos. Er ligt een stuk mergel, huid van een egel. Diverse stenen en zee-delen. Een oud nest van de papierwesp en nog diverse andere vondsten.

Tot de volgende keer weer.

Meneer Jael

Scroll naar boven