Natuurrubriek 3 van Natuurpedagoog Jael

De laatste voor de vakantie…

Wanneer je buiten loopt, bijvoorbeeld in het bos,  zou ik je eens willen vragen om te kijken op verschillende  plekken. Groeien er bomen, grote of kleine planten? Wat groeit er tussen die bomen? Groeien er kleine plantjes of juist grote? Om het wat duidelijker te maken: sommige bomen laten maar weinig licht door naar de grond, maar er wordt meestal wel een beetje licht door gelaten, waardoor er toch ruimte is voor kleine plantjes daaronder. Bekijk maar eens verschillende plekken waar je langs komt.

  • Ben je in een bos dat nog niet zo oud is of waar pas onderhoud is gedaan, dan zie je vaak eerst planten, zoals brandnetels, bramenstuiken of berkenboompjes (witte bast) opkomen.
  • Is de grond ergens wat beter en is er dus meer voeding in de bodem, dan kan ook een sterkere boom gaan groeien. Op dat soort plekken zal je eikels zien liggen en ontstaan er kleine eikenboompjes.
  • Zit je dichter bij het water, dan komen er meer waterplanten tevoorschijn. Pitrus is zo’n plantje. Vroeger maakten ze hier lonten van, voor kaarsen. Je kunt dit zelf ook proberen (samen met je ouders). Pel voorzichtig een stengel af en je ziet dat er binnenin een soort lont zit. Dompel de lont in de lampolie, zo maak je een brandertje.

Je kan het ook omdraaien. Zie je het plantje Pitrus ergens groeien? Dan zit je dus in een gebied waar veel water is. En een grote kans dat je nu ook kikkers gaat vinden…

 !!! Uitvlieg tip !!!

Spring eens op de fiets en ga de natuur verkennen. De kleine dorpjes zitten vol met boeren bedrijven die een winkeltje hebben. Je koopt er melk vers van de koe of eieren die net geraapt zijn. Aardbeien of asperges zo van het land. Dit noemen we Seizoens-eten en zo heeft de natuur het eigenlijk ook bedoeld. Eten wat er op dat moment aanwezig is. Uiteindelijk smaakt vers het beste! Wie weet mag je wel even in de stallen kijken of een koe aaien. Wie niet waagt…


Natuurweetje
: Wist je dat een boom zijn/haar stam beschermd door de takken ruim te laten hangen. Een beschadigde boom(stam) wordt namelijk gemakkelijker ziek of sterft. Als er bij een boom, takken weggehaald worden, voor werkzaamheden, moet de stam nog wel beschermd worden en daarom zie je wel eens een boomstam ingewikkeld in doeken langs de weg.

Een boom heeft in de stam (net onder de bast) de sappen lopen. Hier haalt hij/zij voeding mee uit de grond om te leven en te groeien.

Nou genoeg voor dit jaar.

Een hele fijne vakantie gewenst en tot volgend jaar allemaal,

Groeten, Jael

Scroll naar boven