Natuurrubriek van Natuurpedagoog Jael

De laatste weken is het mooi weer en dan zie je meteen dat iedereen snakt naar het buiten leven. Buiten lopen en spelen, minder kleding, op het terras zitten….lucht. Vele van ons beseffen misschien niet dat hier een oerinstinct onder zit. Alsof we uit de winterslaap komen. Als vrije vogels worden wij gedreven uit te vliegen, lachen meer en willen energiek buiten spelen. Net als de koeien die voor het eerst de wei weer in gaan.

 !!! Uitvlieg tip !!!

Bekijk via internet waar een (kinder)boerderij in de buurt is in Brabant waar ze de koeien de wei in laten. Want het is superleuk voor de kinderen om nieuwe lammetjes te zien of aaien die net geboren zijn. En om koeien te zien dansen wanneer de boer die voor het eerst los laat. En nog meestal gratis ook. Dat gaan ze nu al doen in de komende dagen/weken. Dus wees er snel bij!

Helaas ligt er nog kou op de loer…. We zouden bijna vergeten dat er nog sneeuw, ijs en een weersverandering kan komen. Tot 15 mei is dat nog mogelijk. Juist daarom is het handig die bladeren in de tuin of in het bos te laten liggen. De Gemeente en ook wij mensen halen bladeren meestal snel weg. We vinden ze vies of lelijk… Maar, het heeft juist een doel. Deze beschermen die nieuwe plantjes (die aan het uitkomen zijn) tegen bevriezing door vorst aan de grond. Dus laat maar even liggen…. tot deze datum. Tot die tijd kan je beter gaan voorzaaien binnen en de AH moestuintjes beginnen. En daarna kan het buiten leven echt beginnen.

 !!! Uitvlieg tip !!!

Ga eens door je knieën ergens waar veel bladeren nog liggen. In het bos is dit nu al een dikke laag. Wanneer je deze op zij doet zie je jonge plantjes die aan het uitkomen zijn. Mooi om te bekijken hoe bomen, plantjes en wortels aan het ontkiemen zijn en dus groeien. Je kan ze met je kind op volgorde (laten) leggen van groei. Je kan ook een dartbord in het bos/zand maken met getallen erin en van een afstand proberen deze te raken met een eikeltje. Maar je kan ook met je kind afspreken wat iedere cirkel betekend. Zoals de buitenste ring is ergens wat drinken, die daarna is een ijsje eten en de bulls-eye is vanavond pannenkoeken eten…. Of geef hier je eigen draai aan.

Scroll naar boven