Nieuws vanuit onze natuurpedagoog (Natuur- en milieueducatie)

Ook van mij zullen jullie in deze nieuwsbrief updates krijgen over de natuureducatie/natuurlessen en alles wat daarmee te maken heeft.

Nadat het schoolplein is aangepakt kwam er plaats voor de moestuin. En na het overleven van de warme zomer konden we verder. Zo is ondertussen de kruidencirkel steeds beter gevuld, groeien er sperziebonen en een soort komkommer/courgette (squash) en is er in het nabij gelegen bos een heus blote voetenpad te vinden!!

Groepen 3 t/m 8 krijgen iedere maandagmiddag en de groepen 1/2 op vrijdagochtend les van mij. Daarnaast wordt er ook nog hard gewerkt aan meer natuur binnen de dagelijkse lessen.

Voor nu is er een leerlijn ontwikkeld waarin we starten met verkennen en de basis (wat heeft een plant nodig om te groeien?). Dit wordt door de jaren heen verrijkt met verdieping (hoe groeit iets?/ eetbare planten), genieten (bosmuseum/pijl en boog) en versterken van de zelfredzaamheid (leren omgaan met een mes, hut bouwen zonder touw, hoe werkt de natuur etc.).

Natuurlijk hebben diverse klassen alweer lessen gehad. Daarin hebben we het eerst gehad over wat er allemaal veranderd is op het schoolplein en wat er groeit en staat. Waar dient het voor? Daarna gaan we verder met de diverse vormen van natuureducatie.

Het is een hele klus alle natuurlessen goed aan te laten sluiten en in te passen. Dit omdat onze school hierin pionier en koploper is in Tilburg. Dit werd onlangs nog bevestigd met een artikel in het Brabant Dagblad begin deze maand. Daar horen stappen bij die soms een uitdaging zijn maar waar we met recht trots op kunnen zijn.. Een uitdaging omdat het weer zich nooit laat raden, structuur belangrijk is en we samen de lessen moeten passen en meten in het dagelijkse schoolrooster.

En aan de reacties te horen zover zijn jullie trots op de resultaten. Ik ook, er zit veel werk in van vele van jullie en jullie kinderen!

Verder nog belangrijk om te weten is dat het niet is toegestaan de moestuin zelf in te gaan zonder toestemming en begeleiding. Uiteindelijk willen we hier wel naar toe werken.

Mochten er verder tips, vragen of suggesties zijn hoor ik ze graag.

Wees trots op jullie kinderen want er wordt goed en hard gewerkt.

Tot een volgende keer.
Groene groeten, Meneer Jael

Scroll naar boven