Nieuwsbrief 5 september 2019

Beste ouders,

Al weer ruim 2 weken onderweg! Goede start en alle activiteiten zijn weer opgestart. Zo is groep 5 al naar het Bewaarde Land geweest, hebben veel groepen al muziek van juf Suzanne gehad, Beeldend Vorming van juf Ceciel en Natuuronderwijs van meneer Jael. Ook de juffen en meneren zijn volop in de weer om van de groep een fijne en hechte club te maken. Want daar zijn deze eerste weken vooral voor bedoeld! Investeren in de groep en het contact met de kinderen. SAMEN zijn we verantwoordelijk voor een fijne sfeer op de school.

De informatieavond was een groot succes. Een fijne opkomst in de groepen en een goed ontvangen opening in ons nieuwe theater. Hier heb ik o.a. gesproken over onze ambities. Deze heb ik samengevat in 4 R’s: resultaten, richting, rekenschap en ruimtes.

De komende jaren staan deze 4 R’s centraal; deze speerpunten komen ook terug in ons nieuwe schoolplan dat in december gepresenteerd gaat worden. We willen onze opbrengsten (resultaten) nog verder verhogen, we willen koersvast (richting) zijn en ons houden aan onze gezamenlijke visie, we maken keuzes die er toe doen, en die voor onze school belangrijk zijn (rekenschap) en we willen in de klassen, op de gangen en in de gezamenlijke ruimtes ervoor zorgen dat leerlingen uitgedaagd worden en tot ontwikkeling worden aangezet. Ambitieus? Zeker, maar wel met een realistische kijk!

We willen samen met ouders en kinderen en partners uit de wijk, een buurtschool zijn waar uw kind graag naar toe komt en waar het zich optimaal kan ontwikkelen. Daar gaan we voor, iedere dag!

De volgende Nieuwsbrief verschijnt op donderdag 19 september.

Vriendelijke groet,
Roberto van Dalen

Spelletjesochtend!

Maandag 9 september is het zover… De eerste spelletjesochtend van dit schooljaar. Samen met de Ouderkamer organiseert de onderbouw een paar keer per jaar een spelletjesochtend. Vanaf 08:20u staan de spelletjes klaar in de klas van uw zoon/dochter en u bent van harte welkom om mee te komen spelen.
Heeft u thuis een leuk spelletje, dan mag u deze natuurlijk ook meenemen. Het zou erg leuk zijn als u ook komt, om met uw zoon/dochter en andere kinderen spelletjes te spelen. We spelen tot 09:00u/09:15u Hopelijk tot dan!

Wie gaat er mee naar de geitenboerderij?

Juf Kim (groep 4) zoekt nog steeds ouders om mee te gaan naar de Geitenboerderij op dinsdag 24 september.

We hebben 27 leerlingen in de klas en momenteel ruimte voor 18 leerlingen in de auto.

Wie o wie vindt het leuk om mee te gaan? Wellicht mag u een lekker glaasje geitenmelk proeven!

Tevens zijn we op zoek naar een klassenouder (om eventuele uitjes en feesten te coördineren met juf Kim).

Nieuws vanuit de onderbouw

Kleuters in de ruimte…

Het eerste thema is van start gegaan en zoals jullie misschien al wel konden zien, is de onderbouw omgetoverd tot ‘de ruimte’. Vorige week openden de onderbouw het thema met een toneelstuk in de nieuwe aula. Vervolgens zijn we in de klas met verschillende onderdelen aan de slag gegaan. De komende weken gaan we opzoek naar antwoorden op verschillende vragen, zoals; wat kan je tegenkomen in de ruimte? Hoe kom je in de ruimte? Hoe word je astronaut? Hoe bouw je een raket? Welke planeten zijn er?

Ook komen er verschillende woorden aan bod dit thema, zoals: het ruimteschip, de raket, de astronaut, de ruimte, de ster, de planeet, de zon, het heelal, de telescoop of de lancering. Deze woorden zullen gedurende het thema worden aangeboden, waardoor de woordenschat wordt uitgebreid.

De kleuters hebben de afgelopen tijd ook meegewerkt aan het bouwen van een heuse raket in de klas. Als de raket af is, kunnen ze hierin spelen en de geleerde dingen toepassen in het spel.

We zijn nog niet helemaal klaar met het aankleden van de klas voor het thema. Als u thuis nog spullen heeft, die we kunnen gebruiken om mee te spelen of die we tentoon kunnen stellen op de kijktafel in de klas, dan neem ze gerust mee naar de klas. Boeken over het thema zijn ook van harte welkom, zowel prentenboeken als informatieboeken. De kinderen vinden het dan erg leuk om hetgeen ze hebben meegebracht zelf te laten zien in de klas en er zelf over vertellen.

De eerste les van meneer Jaël voor de onderbouw!

Op vrijdag 30 augustus was het voor de onderbouw tijd voor de eerste natuur les van meneer Jaël in het schooljaar 2019-2020. Voor enkele leerlingen was dit zeer bijzonder, omdat ze nog nooit eerder een natuur les van meneer Jaël hadden gehad en ook nog nooit in het biolab waren geweest.

Gelukkig was het voor iedereen een succes. De leerlingen zijn samen met meneer Jaël en de leerkrachten de moestuin gaan onderzoeken. Wat is er allemaal te zien en te proeven in de moestuin, waar ruiken al de verschillende kruiden naar en hoe moeten wij er samen voor zorgen dat de planten in de moestuin blijven groeien? Dit waren enkele vragen die voorbij kwamen tijdens het bezoek aan de moestuin.
Vervolgens ging de les verder in het vernieuwde biolab. Hier hebben de leerlingen eerst kennis gemaakt met de nieuwe ruimte. Daarna hebben de leerlingen verse munt/citroen ranja gedronken, die werd gemaakt met de kruiden uit de eigen moestuin.

Om de les af te sluiten, werd er nog een klein beweegspel gespeeld, waarbij de leerlingen een combinatie moesten maken van vier verschillende kaartjes, namelijk lucht, licht, aarde en water, alles wat een plant of boom nodig heeft om te groeien.

Op vrijdag 20 september staat de tweede les van meneer Jaël op de planning. We zijn nu al benieuwd naar wat er dan weer onderzocht gaat worden in de natuur!

Nieuws vanuit de middenbouw

Beste ouders van groep 4,

Juf Kim zoekt nog steeds ouders om mee te gaan naar de Geitenboerderij op dinsdag 24 september. We hebben 27 leerlingen in de klas en momenteel ruimte voor 18 leerlingen in de auto. Wie o wie vindt het leuk om mee te gaan? Wellicht mag u een lekker glaasje geitenmelk proeven! Tevens zijn we op zoek naar een klassenouder (om eventuele uitjes en feesten te coördineren met juf Kim).

Daarnaast zijn we bezig met het thema Ruimtereizigers. Mocht u kind thuis iets hebben wat te maken heeft met de ruimte, laat het dan vooral mee naar school nemen. Ieder lokaal heeft een thema-tafel, waar de meegenomen spullen worden uitgestald.
Tijdens dit thema leren de leerlingen hoe én wat men eet in de ruimte, welke planeten er rondom de aarde zweven, wat zijn hun eigenschappen, hoe zwaartekracht werkt etc.

Thuis lezen blijft belangrijk. Elke woensdag krijgt u zoon/dochter een tekst mee van Nieuwsbegrip. Zij hebben deze gelezen in de klas en daarover gesproken. U kunt er op woensdag naar vragen en nogmaals lekker samen lezen! Doordat het in de klas is voor-koor-door gelezen is de voorkennis en het woordbeeld geactiveerd en zal het soepeler gaan dan bij een nieuw aangeboden pagina uit een boek. Probeer het lezen leuk te houden door bijvoorbeeld: om en om te lezen, voor te lezen waarbij hij/zij meeleest, probeer hem/haar fouten te laten ontdekken of de belangrijkste woorden te benoemen. Dit verhoogt het leesplezier en begrip.

De teksten zijn altijd gegrepen uit het nieuws en dus actueel waardoor u er ook een gesprek over kunt beginnen (soms uit het archief).

Veel leesplezier samen!

Scroll naar boven