Natuurrubriek 2 van Natuurpedagoog Jael

De natuur ontwikkeld zich rap richting de lente. Gelukkig kregen wij behalve onze Koninklijke vorst (27 april) ook nog wat andere vorst aan de grond. Want naast dat die bladeren, die onze nieuwe zaailingen (beginnende nieuwe plantjes) beschermde (zie vorige natuurrubriek). Is vorst een goede tester voor het nieuwe planten leven. Wat ik bedoel? een voorbeeld: Soms hebben wij mensen net als planten een uitdaging nodig om weer tegen een stootje te kunnen. Soms komt er een griepje voorbij en we moeten goed eten en voor onszelf zorgen. En het is goed voor onze botten en spieren om af en toe een koude douche te nemen. – Zo vergroten wij onze weerstand en kunnen wij beter tegen zo’n kleine verkoudheid – Zo gaat het in de natuur ook. Een vroege vorst kan juist een kwalijke schimmel tegen houden. En vervolgens blijven de sterkste plantjes over om uit te groeien tot grotere sterke planten.

Met deze beschrijving komen we een beetje in de buurt van Biomimicry. Van wat? Biomimicry, betekend nabootsen van het leven. Het is een bestaande werk- en lesvorm waarin mensen leren door bij de natuur af te kijken. Erg gaaf als je bedenkt dat de techniek van een libelle wordt afgekeken door geleerde en technici om een helikopter of drone beter te laten vliegen. Klittenband afgekeken is van een plantje en zo zijn er nog veel meer dingen. Slim he? 

 !!! Uitvlieg tip !!!

Bezoek eens een natuurgebied. Het kost je niets, is goed te bereiken met de fiets of auto en je ziet er van alles. Neem wat lekkers mee in een tas voor onderweg en een kleedje, zet je mobiel uit en spreek af eens 5 of 10 minuten niet te praten maar te luisteren. Maak niet uit als je niet weet welke vogel je hoort. Frisse lucht, even relaxt wandelen en later tevreden thuis op de bank ploffen. Momenteel gaan er in de stad ook folders rond die heten “Naar buiten”. Binnenkort ook op school te vinden. Hier vind je behalve natuurgebieden ook veel om te doen in de omgeving van Tilburg met en in de natuur.

Of download hem via opgroenevoet.nl/naar-buiten-boekje

En wist je trouwens dat wij in Tilburg voornamelijk een zandgrond hebben? Dus onder de stenen en in het bos zit vooral een hele grote zandbak met verschillende soorten en lagen zand. Zand nog uit de ijstijd met daarop zand van de duinen. Door de eeuwen heen is dat door de wind verspreid. Het is hier naar toe geblazen en een deel is blijven liggen. Er zijn in Nederland verschillende soorten grond. Via google kan je het beste vinden hoe dat verdeeld is in gebieden. Klei, Loss, zand, veen, leem of rivierklei. Kleigrond is bijvoorbeeld handiger voor tulpen en dus zie je in Noord-holland juist bollenvelden. Zandgrond is dan weer geschikter voor asperges zoals bij ons. Ook wel logisch want wij zitten verder van de zee af en dus is de grond gemakkelijker minder nat.

Volgende keer meer. Veel plezier en geniet waar het kan.

Scroll naar boven