Ontwikkelingen natuur

Om jullie op de hoogte te houden rondom de ontwikkelingen, hier weer een update.

Onlangs was ik in Berlijn voor de wereldbijeenkomst groene kinderopvang. Erg interessant aangezien dit, behalve over de meerwaarde van buiten, ook over de relatie met de motorische ontwikkeling van kinderen ging. Onze school doet het goed, buiten spelen en zijn, daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Bij voorkeur spelen de kinderen een uur tot 1,5 uur buiten, iedere dag.

Juf Juul is ondertussen vertrokken en achter de schermen werken we aan een vervanger en een goede aanpak als opvolging van deze samenwerking. En zoals in de laatste brief te lezen was heeft iedere klas nu 2 luchtzuiverende planten gekregen. Buiten staan de regentonnen, deze zullen binnenkort op de regenpijpen aangesloten worden, zodat het regenwater van het dak hierdoor opgevangen kan worden. Dit water geven wij terug aan de natuur i.p.v. aan het riool of kunnen wij gebruiken om de planten, waar nodig, zelf water te geven. Zo helpen wij samen de natuur!

In de moestuin hebben de groepen 4 heel veel mooie bloembollen gepland. Zij kunnen jullie nu precies vertellen hoe dat moet. We gaan in het voorjaar zien of ze dit goed gedaan hebben. Dat wordt een verrassing!

Groepen 1 en 2 hebben geleerd over de bladeren en kleuren van de herfst en over het verzamelen van voorraden voor de dieren in  de winter. Binnenkort gaan zij zelf vogelvoer maken voor als er niets meer te vinden is.

Groepen 3 hebben geleerd over de werking van insecten die lopen over het water. En ook hebben zij proefjes gedaan over wat drijft en zinkt. Ook leerden zij over samenwerking (wat in de natuur ook altijd gebeurt) en vertrouwen. Komende weken zijn de groepen 5, 6 en 7/8 weer aan de beurt.

De naschoolse natuurlessen gaan we ook weer oppakken. Echter voor mij is het teveel en daarom kunnen jullie daarvoor vanaf 2019 juf Ivy (foto) tegen komen. Zij werkt al langer via mij en haar durf ik de lessen met de kinderen, zeker toe te vertrouwen. Deze lessen worden dan op de woensdagmiddag gegeven van 12.30 uur – 14.00 uur voor groepen 3, 4 en 5.  Omdat we nooit weten hoeveel aanmeldingen er komen zullen we daarna weer moeten kiezen. Er is helaas maar weer plek voor maximaal 15 kinderen. Echter zullen we proberen de rest van dit schooljaar te bekijken of we zoveel mogelijk kinderen toch een plezier kunnen doen. Bekijk dus maar vast de agenda. Er kunnen wel 3x achter elkaar 6 lessen gegeven worden.

Tot zover.

Groeten,

(Meneer) Jael

Scroll naar boven